петък, 19 ноември 2010 г.

SEATTLE NIGHT


Преди 7 години седяхме двама. Може би след някой концерт в О’шипка. И страдахме. За липсата на места, където да чуем най-любимата си музика, за бандите, които няма да гледаме никога на живо, за 90те, за карираните ризи, за unplugged-тите на Mtv, за Layne Staley. След не повече от десет минути страдание и реална преценка на способностите ни, взехме решение – 24.11.2003. В Маската, там ще ни позволят. С кой? С феновете, с тези, които ще го направят заради себе си.
След няколко дни се събрахме – Пифа, Skre4, Awake, P.I.F. и аз. Разпределихме парчетата, на другия ден направихме плаката, разпечатахме го в ксерокса и започнахме да го лепим. Така организирахме първия Seattle Night. Дойдоха 400 човека. Тръгнаха си щастливи, пияни и разплакани.
След тази вечер за нас двамата беше ясно, че освен успех, вече имаме и ангажимент. Щом не бяхме сами, щом имаше и други - не малко, които имаха нужда от това трябваше да продължим. В началото, първите 3, 4, 5 пъти все обеснявахме - Seattle Night е вечер, в която български групи свирят любимите си парчета на сиатълски банди от 90те години – Pearl Jam, Alice In Chains, Soundgarden, Nirvana... Печатахме покани, раздавахме ги на журналисти, пращахме групите на интервюта в радиа и музикални телевизии, регистрирахме се във форуми и често спорехме с някой дали ще си режем вените в нощта на концерта. Не си ги прерязахме, нито веднъж. Всеки път отиваме и си тръгваме заредени, щастливи и настъпани от стотици подскачащи крака, мъчещи се да видят групите.
До ден днешен сме организатори на 22 Seattle-а. В тях са участвали десетки групи и музиканти. Всички те са фенове на тези банди, на миналото десетилетие, на карираните ризи. В началото, това беше най-важното. Сега знам, че сме направили много повече от вечер на алтернативната музика. Срещнахме групите с публиката им. Запознахме музиканти с други музиканти. Помогнахме за сформирането на нови проекти. Дадохме сцена и на младите. Ако не сте идвали елате на 29 ноември в клуб Строежа, това е шанса ви да попаднете на истински rock ‘n roll концерт в България, с участието на български банди, които за 3 часа ще ви пренесат напълно във времето на гръндж музиката.

Любопитни факти:

. В София Seattle Night е винаги последният понеделник от ноември и март.

. Seattle Night в София винаги е в понеделник, за да не пречим на танцьорите в петък и събота.

. На Seattle Night не е позволено да се свири нищо друго, освен парчета на групи излезнали от Сиатъл.

. На Seattle Night са свирили 27 различни групи и още десетина формации.

. На Seattle Night са пяли и момичета.

. Седмият Seattle Night се провежда в Лондон, организиран е от фенка на софийския.

. Освен Seattle Night сме организирали - Mad Season tribute 02.03.09 и Alice In Chains Unplugged 20.06.09.

. Понякога правим Seattle Night в две вечери, защото не ни стига една.

. На Seattle Night 4 поканихме група от Македония. На чека македонците се напиха и се държаха неуважително към нашата инициатива. Вечерта, толкова се шокираха от тълпата, че едвам засвириха от притеснение. На третото парче отчетохме първият stage diving.

. В един от клубовете, в които сме правили Seattle Night, след последното парче на последната група, DJ-ят пусна Lambada.

. На Seattle Night е пял и Любо от Те, който се оказа адски фен на Stone Temple Pilots.

. Група P.I.F. свири за последен път в оригиналния си състав на Seattle Night.

. Група Awake е в днешния си състав благодарение на Seattle Night.

. На Seattle Night 5 група Sepuko 6 се скара с група Skre4, заради недоразумение. Трябваха ни пет години, за да си обясним, че е станала грешка.

. Никога не е имало смисъл да лепим плакати, защото повечето ни ги разлепяха минути след това. Слава богу – фенове.

Seattle Night 23 ще се проведе на 29 ноември в клуб Строежа / София. Старта е в 22:00, края не е ясен. Участниците са Jeremy, Mad Summer (Sepuko 6, Coptor Mix, Blackout), Жоро Dialog, Пифа Skre4, Иван Awake, Андрей Omnipresent, Андреа Awake, Гепи Stain, Даката Panican Whyasker, Боби Der Hunds.
Аделина

Носете си лични карти :)














3 коментара:

  1. Поздравления за ентусиазма, Ади! Аз искам да ти обърна внимание на нещо друго. Замисляла ли си се че Seattle Night легитимира (или потвърждава, все едно) печалния факт, че повечето от тея БГ групи просто няма какво друго да предложат, освен covers на любимците им? Естествено, ти немаш никаква вина за този факт, напротив - ти дори даваш опция некво количество хора въобще да разберат за съшествуването на тия пичове...А като не става по другия начин - и това си е оферта, ахаххахаха!
    BTW, култовият Митеран съм, сори за цинизма, ахаххха!

    Със здраве

    ОтговорИзтриване
  2. Ами, не мисля :) И да, знам, че нямам вина :) На Seattle Night са свирили доста групи. Много от тях дори нямат авторска музика и е възможно да нямат какво да ни кажат. Но не мислиш ли, че малко от нас посещават авторски концерти на банди, които не са се наложили или не са достатъчно 'модерни' сред хората в момента. Мисля, че самите ние ( за да не казвам вие, те ) не искаме или нямаме потребност да чуем, искали някой и има ли какво да ни каже. Естествено всичко е и въпрос на вкус :) Seattle Night събира фенове - едните са горе, другите са долу. Не е ентусиазъм, а някаква нужда. И слава богу, продаде доста авторски албуми :)

    ОтговорИзтриване
  3. Хм...нали не си забравила, че има едно нещо, наречено "свободен пазар"? Та, на фона на този свободен пазар ми е малко странно да се опитваме да вменим вина у потребителите - визирам думите ти "...не искаме или нямаме потребност да чуем, искали някой и има ли какво да ни каже"...Вече има доста начини да промотираш музиката си - myspace, FB etc. Аз лично се информирам точно така и по този начин решавам кого да гледам на живо и кого - не. И си адски права, че е и въпрос на вкус - аз например грънджа го слушах, когато бех млад :-)Никъде по Земята музиката не е лесен начин на препитание, изискват се доста жертви и лишения - знам го от личен опит :-) И отдавна съм разбрал, че никой с нищо не ти е длъжен, само защото ти некога си си зел решение да реализираш некъв твой талант, пък бил той и космически, хахахахха...Просто БГ потребителите на (най-обшо казано) световна поп и рок музика, в голяма степен не вярват, че БГ изпълнителите стават. Причините за това са най-различни - някои хора са разочаровани, други са твърде взискателни, на трети не им дреме. И аз не мога да виня никой от тях, точно защото това е смисълът на свободния пазар...А, има и друга причина де - макар и да съм от другата страна на барикадата подрепям "взискателната" група с две ръце :-))))

    ОтговорИзтриване