понеделник, 13 декември 2010 г.

Знам какво правихте цяла година


Почти една година от както, някой от нас вече не живеят по домовете си, а прекарват голяма част от времето си тук, в Radio Cafe. Една година ще стане на 29.01.11, но нетърпеливи и празнично настроени решихме да не чакаме и още сега да си направим равносметка, какво ни се случи от както отворихме двете си врати.
Ако трябва да бъда честна отне ми седем години да открия Radio Cafe. Да намеря подходящото място, да събера идеи и хора около себе си. За това време мечтите и концепцията ми се промени десетки пъти. Сега знам, че се e случило точно когато му е било времето и когато е имало не само подходящото помещение, но и изчистена идея.
Първо беше ремонтът, отне ни месец. В това време имах чувство, че от тук нататък цял живот ще прекарвам дните си в магазините за строителни материали. Докато един ден не се появи първият ни клиент. Радослав Парушев (Чарли) влезе една вечер сред опакованите столове и кофите с боя и каза: „ Вижте , имам рожден ден след няколко дни, искам да го празнувам тук.” Отворихме... след няколко дни, на 29ти януари. След седмица, направихме и откриването. Така започна да работи нашият бар. Първи live, първи DJ-и. Дни, в които не влизаше абсолютно никой. Вечери, в които десет човека на куп ни психираха.

Първа Зима

13.02 Nasekomix live – Radio Cafe за първи път се пълни, обаждам се на брат ми, за да споделя на някой близък радостта си, защото всички останали са около мен.
14.02 първи Lazy Sunday, по случай св. Валентин – закупуване на тютюни, пренасяне на наргилета и възглавници от вкъщи, 15 минути разсъждения по въпроса как да скрием студената стена. Финално, ние сядаме на възглавниците, защото никой друг не смее.
Някъде по това време ShakerMaker ми праща съобщение във fb и автоматично става първият DJ, който не познавам, а ще нареди техниката си върху „количката”, която също пое пътя си от дома ми към бара.
04.03 Mango Duende live – още не съм сигурна, дали не вдигаме прекалено много шум и вместо да гледам групата, чакам полиция.
11.03 Тони live – изнасям всичко останало от дома си, но тъй като не ми е достатъчно убеждавам още двама да помъкнат покъщнината си, за да направим незабравима сцена.
12.03 ShakerMaker и Gonzo небрежно се появяват. След тях влизат още 200 човека.
До края на месеца посрещаме Остава, Airbag, продължаваме да убеждаваме хората да седнат на земята в неделя и правим първи Jam Session.

Първа пролет

ShakerMaker води Кирил Христов (Pincher Kiki), който има идея да събере Nasty Girls и Sick Boys на едно място. Седмица по-късно, събра цяла София.
Малко преди това Monyx, освен да помага на бара, се качи и на сцената, за да представи първото си парче ‘Coffee Is Over’ пред журналисти, музиканти и фенове и показа на всички как една промоция би могла да бъде истинска истерия.
Този месец каним на сцената си и Space Dub Jammers, Gonzo - сам, Erykah Badu tribute, Любо, на възглавниците сядат непознати и завършваме с още една промоция - Петко Славов (Airbag) „ До края на света ”.
Май месец погребахме телевизия ММ. Тогава аз лично разбрах, че на повечето работили там им е досадно да слушат повече от час българска музика и престана да ми е тъжно за тях.
За сметка на това на 18 май Остава правят промоция на песента си ‘Mexico’ и показватпърво, че има и ще има българска музика и второ, че има достатъчно много хора, които искат да я чуят.
Продължихме месеца с BritSpotting DJ Team и първи сет на Jun Yoshida и Rawland, които ни организираха Guacamole party. Освен guacamole – то ни свърши и алкохола. На изгрев метох двора.


Първо лято


05.06 Жоро от Остава прави дебюта си, като DJ, поне при нас. Градината е пълна. Palma Minuta проговарят за промоцията на ‘Megafon’, очаквам я с нетърпение.
11.06 Деси ( Phuture Shock) идва за първи път да пуска в Radio Cafe. Остава сама вътре, градината е пълна. Обещаваме й следващия път да пуска навън.
Юни месец се срещаме и с Groovy Bone, Ogi 23, Monyx прави втория си live, Jun ни приготвя mojito cheesecake, към Gonzo се присъединява Дани от Остава.
07.07 Gonzo и Дани са първите, които пускат в градината, аз стоя вкъщи болна и не мога да повярвам, че не съм в бара.
14.07 ShakerMaker събира всички фенове на Beatles и Rolling Stones и тъй като няма достатъчно място навън, хората започват да влизат вътре.
19.07 Деси пуска навън, вечерта минава точно така, както би трябвало.
21.07 Rawland прави първия Amsterdam Session.
28.07 ShakerMaker заформя втора битка, този път между Манчестър и Лондон.
29.07 Жоро се завръща с втори сет. Изключително ми допада концепцията му.
Август  не съм в София, но не спирам да правя събития и плакати от плажа. Възглавниците в градината от началото на лятото не остават свободни, дори за минута, освен в моментите, в които навън не се живее. Rawland утешава всички, които не са на море с funk.
Септември Деси прави третия си сет в бара или по скоро в градината, ние изнасяме всичко, на което може да седне или поне да се подпре човек от вътре.
10.09 Jun Yoshida ни приготвя blueberry cheesecake с много delicious tunes.
В средата на месеца Radio Cafe се присъединява към See Me и представя на сцената си Мартен с Freaky Styley Party, Monyx и Галя.
В края ShakerMaker отново организира battle между Beatles и Rolling Stones, а два дни по-късно ние посрещаме за първи път Joni Fiasco ( Здраво Кузманов ), който освен, че пускаше, седеше на ръба на сцената с разперени ръце, а хората пред него крещяха от … щастие. Последните дни Gonzo и Дани опитаха да спасят Мечо, ако не сте били, няма как да ви разкажа.
Сега е декември. Нещата в месеците, които пропуснах, написани биха се повтаряли, но всеки път за нас беше различно и вълнуващо. Защото, когато видиш вече познати лица е толкова хубавo, колкото да видиш нови, които с интерес разглеждат бара, питат къде е тоалетната и често не оцелват стълбите, които и ние не виждахме в началото, а сега направо прескачаме. В Radio Cafe посрещнахме и писатели с новите им книги, дълбахме тикви за Halloween, видяхме Dizzy Miss Lizzy сама зад player – ите, посадихме нова трева в градината, приютихме бездомно куче, отпразнувахме рождените дни на Woody Allen и Frank Sinatra и ни предстоят още много, много партита и инициативи.
Благодарим ви, че бяхте с нас, че ви харесва, това което правим. Благодарим на ShakerMaker, Rawland, Gonzo, Дани, Dizzy Miss Lizzy, Jun Yoshida, Деси, Мартен, Жоро...
Monyx, Остава, Airbag, Тони, Palma Minuta, Loco, Гери Турийска...
На всички, които идват почти всеки ден и ни станаха приятели. На всички, които работят и са работили в Радио Кафе. На всеки, който ни е предложил да направим нещо заедно.
Весели празници!
Аделина



































Няма коментари:

Публикуване на коментар